Category Archives: Hår & hud

Håravfall kan mildras med hårlaser

I dag går det mycket folk på gatorna med problem de egentligen inte skulle behöva ha. Det finns en hel del seriösa metoder för att få bukt med problemen. En del företag erbjuder hårdelar, andra jobbar med hårlaser och nålbehandlingar. Båda dessa lösningar är framgångsrika för rätt personer. De personer som tappat lite mindre hår och framförallt kvinnor köper inte gärna en hårdel om de skulle drabbas av kvinnligt håravfall – de skulle välja en bra laser. Däremot skulle en person som tappat de mesta av håret inte välja laser då det inte skulle ge något resultat utan här passar en hårdel betydligt bättre. Bra företag är oftast specialiserade på sin egna nisch.

Carl M Lund jobbar mycket med peruker och hårdelar – de finns på flera ställen i Sverige.

Nordic Hair är duktiga på hud och hårsjukdomar och jobbar främst med olika alternativ på lasrar. Här hittar du flera olika modeller beroende på vilket problem du har. http://www.nordichair.se/harlaser/

Hårfiber

Det finns ett fåtal tillverkare på marknaden för kosmetiska produkter för de personer som lider av tunt hår eller håravfall. Hairfiller är en ny leverantör med produkter som har ett modern utseende och mycket god kvalitet. Det viktiga med hårfibrer är att de har god vidhäftningsförmåga till hårstrået och att det är färg äkta, dvs inte tappar färgen om det blir fuktigt.

Manligt håravfall

Ärftligt håravfall – den överlägset vanligaste orsaken till att man tappar hår är ärftligt (genetiskt) – därav namnet genetiskt håravfall, Androgent Alopecia håravfall. Det finns inget belägg för att överföringen sker endast via gener på mammans sida som många tror utan det kan lika väl komma från pappans gener. Dessutom kan ärftligheten hoppa över några generationer och visa sig långt senare i livet.

Det manliga hormonet testosteron finns i kroppen hos både män och kvinnor. Hos männen är koncentrationen upp till 40 gånger högre än hos kvinnan. Däremot är kvinnors känslighet högre gentemot testosteron än mannen varför även lägre koncentrationer kommer att påverka håravfallet.

Testosteron kommer i kontakt med enzymet 5 alfa reductas som finns i hårsäckarna och vidare runt om i hårbotten. Detta enzym får testosteron att öppna en väte bindning och skapa dihydrotestosteron, DHT. Därefter påverkar DHT receptorerna i hårcellerna och får dessa att förändra aktiviteten i cellen och dess många komplicerade reaktioner. En stark teori vad gäller håravfall är att DHT sänker energinivån i cellen, dvs mängden ATP, och detta i son tur påverkar alla reaktioner där protein synetsen är mest märkbar får hårstrån som då blir tunnare och växer långsammare. Inget byggmaterial – inget hårstrå.